Våra 6 bästa tips – så lyckas du med native advertising

En native-annons är ett redaktionellt reportage som publiceras på köpt utrymme. Kvalitet och form måste överensstämma med plattformens övriga redaktionella innehåll. Samtidigt finns det krav på tydlig annonsmarkering. Vid native gäller öppna kort. Det här handlar om reklam, fast med en rejäl dos substans.

För dig som annonsör är native är ett spännande och effektivt sätt att bygga ett riktigt starkt varumärke. Genom en väl utformad kampanj skapar du förtroende och bygger relationer som går på djupet på riktigt.

Det redaktionella formatet gör att du kan dela med dig av intressant information och kunskap. Här får du tid och utrymme att argumentera för din sak i lugn och ro. Till skillnad från de flesta andra reklamytor har du målgruppens fulla närvaro under flera minuter, något som motsvarar ljusår i en värld där många slåss om uppmärksamheten.

På Eminent skapade vi vår första native-kampanj för drygt tre år sedan. Därmed var vi en av de första byråerna i Malmö som tog steget in i native-världen. Efterhand har vår kunskap finslipats.

Ett lyckat exempel är de kampanjer vi tagit fram för Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund:

6 tips för dig som vill upptäcka native:

1. Anpassa dig efter plattformen
Din native-annons ska smälta in i den plattform där den publiceras. Det gäller såväl stil, innehåll som utseende.

2. Erbjud bra information
Kvalitet är A och O. Gå på djupet med din historia. Använd utrymmet väl. Den viktigaste frågan är: Varför skulle någon vilja läsa den här artikeln? Kom ihåg att tidningen ställer höga krav. Innan publicering granskas din annons av ansvarig utgivare. Var beredd på att göra ändringar i ditt material.

3. Försök inte dölja att det handlar om reklam
Du har inget att vinna på att föra läsarna bakom ljuset. Var tydlig med att detta handlar om reklam. Alla native måste annonsmarkeras och avsändaren anges tydligt.

4. Publicera regelbundet
En svala gör ingen sommar och en artikel gör ingen native-kampanj. Som minst behövs fyra olika artiklar som avlöser varandra under en 2-veckorskampanj.

5. Kombinera med andra kanaler
Se inte din native som en enstaka aktivitet. Den bör vara en del av en mer övergripande content marketing strategi. Kombinera till exempel med exponering i social medier, aktiviteter på den egna hemsidan. Återanvänd även materialet i tryckta kanaler som flyers, annonser eller kundtidningar.

6. Mät och utvärdera
En native går att utvärdera i realtid. Här ser du hur många som läser artikeln, hur länge de stannar på sidan och om de klickar vidare till din hemsida. En välskriven native-annons kan ha lika lång lästid, och ofta till och med längre, som en vanlig redaktionell text – det är minuter som är guld värda för dig och ditt företag.